صراط مستقيم، كمينگاه شيطان رجيم
آیت الله جوادی آملی با اشاره به آیه 16 سوره «أعراف» ﴿قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ﴾ ، تصریح کرد: گفت من سر راه اينها مينشينم و راهزني ميكنم، سر راه مستقيم مينشينم، آنها ميگويند: ﴿اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ﴾ و تو هم هدايت ميكني؛ ولي من راهزنم، در كمينم كه نروند (اين راه را طي نكنند) من قعيدم، سر راه مستقيم مينشينم، نميگذارم اينها بروند. در نماز ميآيد، در روزهگرفتن ميآيد، در درس و بحث ميآيد، در معصيت كه نميآيد براي اينكه معصيت يك راه انحرافي است، اگر او دست كسي را گرفته و پرت كرده است ته درّه، ديگر ته درّه نميرود، فقط همين سر راه مستقيم مينشيند كه رهزني كند: ﴿لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ﴾ . خب سر راه راست اينها مينشينم و از هر طرف حمله ميكنم تا كمين بزنم: ﴿ثُمَّ لآتِيَنَّهُم مِن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَن شَمَائِلِهِمْ﴾ ؛ از جلو ميآيم، از پشتسر ميآيم، از طرف راست ميآيم، از طرف چپ ميآيم؛ يعني محيطم به اينها، كه ﴿أَحَاطَتْ بِهِ خَطِيئَتُهُ﴾ ناظر به اينهاست.
وی افزود: گاهي اينها را به فكر آن مياندازم كه شما آينده دوري در پيش داري چرا ذخيره نكردي؛ گاهي اينها را به فكر اعقاب و نسل بعدي مياندازم كه فرزنداني داري چرا براي اينها فكر نكردي و همچنين. در بعضي از روايات آمده است كه فرشتگان عرض كردند: خدايا! شيطاني كه از چهار طرف به انسانها حمله ميكند راه نجات انسانها چيست؟ فرمود طرف بالا و طرف پايين محفوظ است؛ بالا آن است كه دست به نيايش و دعا بردارند و پايين آن است كه سر به سجده و به خاك بمالند و از من بخواهند، اگر با دعا و با سجده و نماز از من كمك خواستند آن جهات چهارگانهاي كه در معرض كمين است حفظ ميشود. ﴿وَلاَ تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ﴾ .
اينها ,ميآيم، ,ميآيد، ,مستقيم ,الْمُسْتَقِيمَ﴾ ,گاهي اينها ,مستقيم مينشينم، ,اينها مينشينم ,صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ﴾ ,لَهُمْ صِرَاط منبع
درباره این سایت